Informatii tehnice

Ce este palul?
PAL este acronimul pentru "plăci aglomerate de lemn”. Acesta se obține prin tocarea lemnului obișnuit, rumegușul obținut fiind presat și lipit cu clei sau rășini sintetice, ce oferă duritate și rezistență, fiind obținute plăci. După uscare, pal-ul este finisat prin aplicarea unei melamine sau a furnirului, sau prin aplicarea unor lacuri. 
Din pal se poate produce atât mobilă la comandă, cât și în serie. Este recomandat pentru: dressing, living, dulapuri simple sau cu uși glisante, dormitoare, mobilă pentru birou, dar cu excepția bucătăriei și a băii, unde umiditatea în spațiu este ridicată.

Pal-ul este mai ușor decât lemnul, iar costurile de prelucrare sunt mai mici. In timp, acesta a început să inlocuiască multe piese de mobilier care erau fabricate din lemn masiv, după tehnici tradiționale.

Pal-ul fiind mai puțin dens, nu rezistă atât de bine la solicitările repetate, ține mai slab șuruburile și cuiele și suporta greutăți mai mici. Nu are cantul (marginea plăcii de aproximativ 10-15mm) rotunjit motiv pentru care nu se poate freza.Ce este MDF-ul?
MDF este acronimul de la placă fibrolemnoasă de densitate medie. Are o densitate între 530 si 800 Kg/Mcub, motiv pentru care este un material destul de dur și mai rezistent decât palul la umiditate. Este cel mai folosit material în confecționarea fronturilor mobilierului de bucătărie și baie.
Densitatea mare îi conferă o durabilitate crescută și, în același timp, oferă producătorilor posibilitatea efectuării de frezări în adâncime fără a diminua rezistența în timp.

Aceste caracteristici, pe alocuri comparabile cu cele ale lemnului masiv, alături de noile tehnologii de prelucrare prin frezare computerizată, ofera avantaje de ordin tehnic și mari avantaje din punct de vedere estetic. Se pot realiza atât fronturi moderne, minimaliste, cât și clasice, antichizate.
Fronturile pot fi vopsite în variante de culori lucioase sau mate. Prin vopsire se conferă câteva avantaje suplimentare: rezistență fizico-chimica superioară, cel mai înalt grad de luciu, extrarezistență la umezeală și efect al pierderii culorii in timp aproape de zero.Ce este cantul ABS?
Cantul ABS este un produs termoplastic cu proprietăţi de protecţie şi rol decorativ pentru finisarea laturilor panourilor pe bază de lemn. Cantul este realizat din ABS (Acrilonitril-Butadienă-Răşină stirenică) şi este colorat uniform. Pe spate este aplicată o soluţie universală de îmbinare (grund).

Cantul ABS se foloseste pe laturile panourilor pe bază de lemn: PAL, MDF, HDF şi plăci uşoare, oferind finisarea perfectă pentru toate suprafeţele decorative. Acesta poate fi utilizat într-o gamă variată de domenii: mobilier pentru bucătării, băi, birouri, dormitoare şi camere de zi sau camera pentru adolescenţi. De asemenea, cantul ABS este adecvat pentru finisarea pieselor de mobilier cu forme neregulate.Tipuri de blaturi de bucatarie:

Blaturile de bucătărie din lemn sunt, de regulă, din lemn de esență tare, ca stejarul sau arțarul. Sunt usor de curățat, iar durata de viață este foarte lungă daca sunt bine întreținute. Suprafața poate fi tratată pentru a rezista la umezeală, abur si temperaturi ridicate. Dacă nu este tratat corespunzător, se poate crăpa, iar petele se scot foarte greu.


Blaturi de bucătărie din granit sunt extrem de arătoase, disponibile în numeroase culori.
Acestea sunt termorezistente (nu se deteriorează la contactul direct cu o sursă de căldură cum ar fi o oală încinsă). Sunt disponibile într-o gamă foarte largă de culori, au o durată de viață extrem de lungă fără să-și modifice aspectul. E foarte ușor de întreținut și nu necesită tratamente special. In plus, are si o duritate ridicată.
La anumite intervale de timp (un an, de regulă), trebuie slefuit pentru a-și recăpăta luciul. Anumite tipuri de granit se păteaza ușor daca nu au un înveliș protector, iar petele se scot foarte greu, uneori nu pot fi scoase deloc. Dacă nu e montat corect, se poate crăpa, iar la lovituri puternice se poate sparge.


Blaturi de bucătărie din material compozit: acestea conțin polimeri și până la 93% particule de cuart. Sunt disponibile într-o gamă extrem de largă de culori, iar suprafața nonporoasă asigură o rezistență crescută la zgârieturi și la pete. Sunt foarte ușor de întreținut, nefiind necesară tratatea anuală cu substanțe protective.
Materialul compozit este ușor de întreținut, este termorezistent, antibacterian și are suprafața nonporoasă, astfel fiind sporită rezistența la deteriorări mecanice. Este disponibil intr-o varietate uriașă de culori, se poate adapta ușor la diverse tipuri de blaturi (curbe, insulare, în unghi drept etc.) si este si rezistent la substanțe corozive.


Blaturile de bucătărie din plăci laminate-HPL
High Presure Laminated, cunoscut ca HPL, este un material compus din mai multe straturi de hârtie de miez, presate la temperaturi înalte, prin prese speciale. Acestea sunt presate pe diverse materiale suport și au o singură față decorativă, spre deosebire de plăcile compacte care au doua fețe decorative. Sunt folosite ca atare în diverse aplicații: placarea pereților interiori și exteriori, mobilier sau compartimentări. Grosimea plăcilor variază între 0,6 mm si 0.9 mm.
Datorită rezistenţei la apă şi aburi, este materialul ideal pentru a fi folosit în apropierea surselor de apă. Are proprietăţi antistatice, este uşor de curăţat şi are o rezistenţă sporită la foc. Acest material se regăsește într-o gamă bogată de finisaje, de la uni la decoruri de lemn și metal. Este foarte versatil şi uşor de prelucrat, fiind excelent pentru personalizarea spaţiilor de orice fel. Blaturile pentru mese sau birouri pot avea, in principiu, orice grosime. Nu are un impact negativ asupra mediului. Este non-toxic, inert din punct de vedere chimic şi fiziologic sigur, devenind astfel ideal pentru mobilierul din laboratoare şi spitale.Blaturile termorezistente reprezintă cea mai avantajoasă alegere, cu un raport calitate-preț foarte bun. Ele au la baza un suport din PAL brut peste care se aplică o melamina de 0.3-0.6 mm grosime. Există cu o gamă foarte variată de modele: culori uni, décor lemn (aproape toate decorurile de PAL), piatră, metal si au diferite finisaje: netede sau texturate, mate sau lucioase.
Aceste blaturi sunt rezistente la zgârieturi, sunt ignifuge, impermeabile, rezistente la aburi și la majoritatea soluțiilor acide folosite în bucătărie. Blaturile termorezistente sunt ușor de curățat și întreținut. Temperatura maximă la care rezită este stabilită de producător, dar în general se situează la 60 de grade Celsius.
Sunt ușor de prelucrat și, în funcție de producător, au lungimi de la 3 la 6 ml cu un standard de 4.1 ml. Lățimea cea mai utilizată este cea de 600 mm, iar majoritatea modelelor există și în varianta de 900 mm, din care, prin debitare, poate fi obtinută orice dimensiune intermediară. Grosimile lor sunt între 28 si 60 mm, iar cea mai utilizată este cea de 38 mm.De ce este importantă feroneria?
Feroneria este foarte importantă pentru că determină durata de viață a mobilei. Ușile batante, glisante, sertarele sunt supuse unor solicitări zilnice, motiv pentru care feroneria trebuie să fie de cea mai bună calitate.
Blum, producătorul austriac de feronerii pentru mobilier, testează rezisțenta pe termen lung a balamalelor, cu pana la 200.000 de mișcări de închidere și deschidere.